Woodsteel

“Handmade Dutch Design klinkt niet erg Nederlands, maar wij zijn trots op ons 100% Nederlandse product.”

Hoe bent u begonnen?

Eric Duppen: “Uiteindelijk is dit naar boven komen drijven omdat dit het leukste is en omdat er behoefte is aan maatwerk voor stylisten een architecten. Voorheen hebben wij andere artikelen gehad, maar dat was meer op agenturenbasis. Ik ben in 2008 gestart en dat was natuurlijk niet het beste moment om te beginnen, maar het was een kwestie van volhouden en geduld hebben.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

“Meestal uit mijn eigen ontwerpen en ik kijk natuurlijk qua sfeer en stijl naar de bladen en daar proberen we op aan te sluiten. Uiteindelijk is het toch zo dat mensen alles op maat kunnen maken met bepaalde kleuren en uitstralingen.”

Wat maakt het bedrijf bijzonder?

“Ten eerste, de finesse van de afwerking en de uitstraling van de producten. Het is toch een speciale touch die daar aanzit. Het frame van de tafel bestaat uit stalen kokers en is duurzaam afgewerkt. Het maatwerk maakt het ook uniek want het is precies zoals de klant het wil hebben, qua kleur of dikte van het frame.”

Welke materialen gebruikt u?

“Wij werken het liefst met oud hout, omdat dat het meeste karakter geeft. Maar aan de andere kant, wat is nieuw hout? Eikenhout is van een boom die gemiddeld al honderd jaar oud is. Het zit hem ook in de uitstraling van de behandeling. Geven wij het een strak of juist een rustiek karakter?”

Hoe bent u als ontwerper begonnen?

“Het begint met heel veel schetsen en ideeën tekenen. Dan praat je over twee of drie ordners dik. Vervolgens moet je afremmen, want je kan toch niet alles maken. Je focust je op de kernactiviteiten, maar af en toe komt er een leuk design uit. Van daaruit ga je weer verder, en ontwikkelen zich andere modellen.”

Waarom hebt u ervoor gekozen om op ETC Design Center Europe te gaan exposeren?

“Als je ziet hoe het centrum zich de laatste jaren heeft ontwikkeld, dan sluit dat helemaal bij ons aan. Ik ervaar het als een fijne club van ondernemers en organisatoren.”

Welk advies zou u aan een klant geven als zij een tafel willen laten maken?

“Meestal hebben zij al een idee als zij met hun klant hier komen. Dat proberen wij ofwel te versterken, of we wijzen op een professionele manier, op andere mogelijkheden. Willen ze advies, dan ga je luisteren naar hun wensen, zodat ze een goede keuze kunnen maken voor de komende jaren. Advies is erg belangrijk, maar ook het overtuigen van hoe mooi het kan zijn in een nieuw interieur. De klant kan uiteindelijk honderd procent van het product bepalen. Maar wij proberen te sturen in de verhoudingen en maatvoering zodat het beter zal staan of praktischer is. Dat zijn ervaringsaspecten die wij inbrengen, maar uiteindeljk bepaalt de klant.”