Peter de Koning

“Ik geniet ervan objecten te bedenken en te maken om een mooi interieur te kunnen creëren.”

Hoe bent u als ontwerper begonnen?

Peter de Koning: “Ik ben begonnen als interieurarchitect bij Jan des Bouvrie. Dat was mijn eerste kennismaking met het vak. Daar heb ik vijf jaar gewerkt en daarna ben ik zelfstandig gaan werken als agent voor voor Donghia, Jim Thompson, Lelievre en Pierre Frey. Ik heb mij eerst alleen op agenturen gericht en ben dat vervolgens gaan combineren met binnenhuisarchitectuur.

Nu heb ik een showroom op ETC Design Center Europe, met mijn eigen label: Peter de Koning Collections. Daarnaast ben ik agent van een aantal vooraanstaande merken zoals Welter Wandunikate en Heathfield verlichting. Tevens kan de interieurarchitect bij mij terecht voor maatwerk in kasten en meubelen.”

Kunt u de collectie omschrijven?

“De collectie is een beetje op de mid-century stijl geïnspireerd. Het idee was om een vintage collectie, die nieuw gemaakt wordt te ontwikkelen. Er is namelijk niet zoveel vintage van goede kwaliteit te vinden en dat wat er nog beschikbaar is, is heel kostbaar. Wij maken bovendien heel veel op maat. Details kunnen aangepast worden naar de wensen van de klant. Wij leveren de meubelen bovendien met alle stoffen die op ETC Design Center Europe te zien zijn.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

“Uit de bladen, van de beurzen, het internet. Ik ga twee keer per jaar naar Maison & Objet in Parijs en meestal naar de Salone di Mobile in Milaan. Ik bezoek ook veel musea en galeries. Ik let niet erg op trends, maar focus me op wat ik zelf mooi vind. In principe is de vintage inslag natuurlijk wel een trend, maar ik zoek dat niet bewust op. Ik vond die Hollywood stijl uit de sixties al jaren mooi; elegant, kleurrijk, gedurfd en fris!”

Welk onderdeel van uw werk vindt u het leukst?

“Ik geniet het meest van het bedenken en ontwikkelen van objecten zodat anderen een mooi interieur kunnen creëren. Ik help designers, binnenhuisarchitecten en stylisten graag met wat vakkennis. Hoe moet je stofferen? Wat is een goede stof? Hoe kunnen elementen gecombineerd worden zodat je een mooi geheel krijgt? Materialen zijn zo belangrijk, net als structuren, vormen en details. The devil is is the detail.

Ik ondersteun mijn klanten graag als het gaat om kennisoverdracht. Iets verkopen is niet leuk, maar ervoor zorgen dat de klant het zelf graag koopt wel. Daarin zit het verschil!”

Wat zijn de voordelen als exposant op ETC Design Center Europe?

“Hier krijg je gerichte vakhandel op bezoek. Je hoeft niet een hele week in een showroom te wachten. Er is ook een sfeer ontstaan waarin mensen gemakkelijker tot besluiten komen op het gebied van interieur. Als je met een particulier hier naartoe komt, zie je alles. Punt. Ook de onderlinge samenwerking met de andere standhouders is heel belangrijk, we moeten het de komende jaren hebben van de samenwerking, daar groeit ETC Design Center Europe van.”

Is het vak de afgelopen jaren veranderd?

“Er is minder display in het land en daardoor is ETC Design Center Europe belangrijker geworden. Het is hier ook gemakkelijker om een trend neer te zetten dan in een winkel. Hier worden trends sneller zichtbaar. Verder is persoonlijk contact tussen een designer en een leverancier nog belangrijker geworden dan voorheen.”

Hoe ziet de toekomst van het interieurvak eruit?

“Ik denk dat consultancy steeds belangrijker wordt. Er zal heel veel via internet gaan, maar de beleving zoals hier op ETC Design Center Europe – de beleving van een sfeer – blijft belangrijk. Virtueel kan je dat niet helemaal voor elkaar krijgen. Het grote verschil tussen realiteit en wat men ziet op een plaatje, is dat een plaatje altijd een omgeving toont, maar je moet ook blijven voelen.”

Hoe werkt u samen met een stylist en consumenten?

“Je moet eerst inschatten om wat voor een project het gaat – in welke omgeving worden de beoogde stoffen en meubelen gebruikt? Dat is het allerbelangrijkst en van daaruit kan je verder gaan denken. Een bepaalde architectuur kan soms ook dwingend zijn. Als je een hele neutrale omgeving hebt kun je in principe alles gebruiken. Als je een oud huis hebt, heb je weer andere eisen en stijlelementen die bepalend zijn. Wij geven hierover advies aan de stylisten en binnenhuisarchitecten.”