Stout Verlichting

“Verlichting bepaalt de sfeer in huis.”

Waar worden uw lampen ontworpen en geproduceerd?

Jacqueline Stout: “Wij produceren in ons eigen atelier. Wij hebben ook externe fabrikanten die voor ons werken, zoals een bronsgieter en keramiekateliers. Wij werken onder andere met zandgegoten brons. Daar maken wij onze eigen Stout Verlichting modellen mee. Daarnaast ontwerpen wij met staal, dat is ook eigen productie. Lampenkappen fabriceren wij natuurlijk ook zelf. Een kap is eigenlijk een heel belangrijk element van een lamp.”

Wat zijn de voordelen van het ontwerpen en produceren in eigen atelier?

Sander Stout: “Wij zijn de kappen erbij gaan maken omdat wij dan in verhouding kunnen werken. Als het een centimeter te groot of te klein is, kan de verhouding al fout zijn. Wij willen dat dus graag in eigen beheer doen. Ik kan zo tailor-made werken en een klant kan zijn eigen stof aanleveren en afwijkende maten kiezen.”

Zijn vakmanschap en ambacht belangrijk voor Stout Verlichting?

Hans Stout: “Ja, omdat dat een bepaalde exclusiviteit waarborgt. Wat wij maken zijn allemaal hele kleine en exclusieve series. Er is altijd een mogelijkheid om de kleuren en afwerking aan te passen. Dat heeft ook weer te maken met de uitstraling in een huis. Wij beheersen verschillende disciplines van klassiek tot modern.”

Wat zijn de verschillen tussen sfeer- en projectverlichting?

Jacqueline Stout: “Projectverlichting is meer functioneel en statisch. Daarentegen is sfeerverlichting in een huis veel meer op de mens gericht in een ontspannen situatie. Sfeerverlichting is echt gevoel en projectverlichting is meer het uitlichten van het hele verhaal.”

Werkt u met LED licht?

Sander Stout: “Het LED licht dat wij maken geeft bijna dezelfde warmte als halogeen. In vergelijking met een gloeilamp is het nog lastig maar wij hebben nu speciale oplossingen die het echte halogeen licht vrijwel helemaal benaderen.”

Hoe maakt u een verlichtingsplan met een klant?

Hans Stout: “Mensen worden geholpen door een architect, dat is onze klant. Die ontwerper komt bij hen thuis. Een exclusief ontwerp kan tailor-made voor de klant gemaakt worden. Ik ga naar zo’n project toe, dat is mijn klant met zijn klant, en dan ontwerpen wij daar on the spot. Wij werken op een exclusieve, service gerichte manier.”

Expositie van Stout Verlichting bij ETC

ETC Design Center Europe is in Nederland hét exclusieve interieur platform. Laat u inspireren en ontvang informatie en advies in een creatieve omgeving. Bij ons komen agenten en producenten van exclusieve merken, interieur professionals, consumenten en pers samen. De collectie van Stout Verlichting staat bij ETC uitgebreid tentoongesteld. Maak kennis met de unieke design producten. We hopen u snel te zien.