Schouten International Light & Design

“Onze lichtbronnen branden 25000 uur. Dat is 8 jaar en 8 maanden.”

Wat maakt uw lampen uniek?

Renée Busman: “Het is allemaal handwerk. Ze zijn gemaakt in ateliers in België en Engeland. De lichtbron in de lampen branden 25.000 uur. Dat is acht jaar en acht maanden.”

Waarom hebt u ervoor gekozen om op ETC Design Center Europe te exposeren?

“We kregen een jaar geleden de kans om hier te komen. Wij hebben gekozen om hier te staan want hier komen veel mensen uit de Nederlandse markt.”

Wat betekent duurzaamheid voor u?

“Duurzaamheid betekent voor ons dat we zuinig produceren en aan de regels voldoen. Zo is normaal gesproken een lamp warm of zelfs heet, maar onze lampen hebben een koude kathode zoals ze dat noemen. Onze lamp is eigenlijk lauwwarm tot koud. Het geeft geen stralingswarmte meer en verbruikt daardoor veel minder energie.

Waarom is de juiste verlichting zo belangrijk?

“Dat is voor iedereen verschillend. Maar licht moet vooral zacht zijn, vind ik. Het moet niet irriteren aan de ogen, maar het moet er als vanzelf bij horen. Je moet er van alles bij kunnen doen zoals lezen, schrijven, werken, achter de computer zitten. En het moet niet storen in het interieur.”

Waarmee moeten klanten rekening houden als ze verlichting kiezen?

“Je moet allereerst kijken of het bij de ruimte past. Mensen kopen tegenwoordig vaak lampen via internet, maar ze weten niet hoe het er in het echt uitziet en wat voor licht eruit komt. Het is beter om het voor de aanschaf in het echt en brandend te zien. En klanten moeten altijd kijken naar de levensduur. Eigenlijk adviseer ik altijd goed advies in te winnen bij de winkel of bij een lichtarchitect.”