Metropole by Baan

“Wij verkopen geen stoelen of banken, maar wij creëren sfeer en beleving om van te genieten.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

Ton en Mirande Baan: “Wij hebben een ontwerpteam, bestaande uit onszelf en Ron Veldhuysen. Ieder ontwerpt vanuit zijn eigen visie. Ron kijkt vooral naar het design en sfeerplaatje, Ton kijkt productietechnisch en Mirande benadert het ontwerp vanuit de consument. We halen onze inspiratie voornamelijk uit internationale meubelbeurzen, hotels, fashion, kunst, materialen, vormen en musea. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en volgen de laatste trends nauwkeurig, dit resulteert in actuele woonmode met een eigen gezicht.

Hoe zou u de stijl van Metropole beschrijven?

“Metropole is elegant, rijk, charmant. Metropole is Just Luxury. Wij hebben een heel eigen internationale stijl. Het is classy ofwel glamour chique, maar dan wel in een moderne vorm. In onze stand kun je sinds kort niet alleen de nieuwste collecties bewonderen, je kunt ook sfeer- en smaakvol genieten in ons Metropole café. Alles kan bij Metropole. Helemaal jezelf zijn. Metropole heeft een ziel en dat voel je.”

Waarom heeft Metropole besloten om de collectie in Nederland te laten produceren?

“Wij zijn de derde generatie Baan en bestaan al ruim 81 jaar. Wij zijn één van de weinigen in Nederland die produceren in de eigen werkplaats. Ruim 100 dealers in Nederland en België vertegenwoordigen het Baan label. Inmiddels hebben we drie inspirerende innovatieve collecties. Metropole is één van de drie collecties, naast de tijdloze Baan en een design collectie. Iedere collectie kent zijn eigen sfeer. Daarnaast zijn wij de laatste jaren full service partner geworden als het gaat om projectinrichtingen. Wij hebben ons dan ook meer en meer gespecialiseerd in de inrichtingen van winkels, hotels, restaurants, jachtbouw, cruiseschepen, kantoren, sport- en recreatiecentra en zorginstellingen. Onze kracht ligt echt in de kwaliteit van de meubelen en het leveren van maatwerk. Voor ons is het volkomen logisch dat alles in Nederland wordt geproduceerd. Handmade in Holland”

In hoeverre spelen vakmanschap en ambacht een rol van betekenis voor uw bedrijf?

“In dit segment gaat het niet alleen om de uitstraling, maar juist ook om kwaliteit, zitcomfort, maatwerk en vakmanschap. Dit zijn echt speerpunten voor ons bedrijf. Omdat wij onze producten zelf maken, kunnen wij in principe alles maken wat de klant wenst. Ook geven wij klanten en consumenten regelmatig een rondleiding in de productieruimte in Waddinxveen. Men kan dan zelf zien hoe het meubel gemaakt wordt.”

Welke factoren bepalen het zitcomfort van een meubel?

“Zitcomfort is één van onze speerpunten. Zitcomfort is heel persoonlijk. De één vind het prettig om recht te zitten, de ander zit liever schuin naar achteren. Wij leren mensen dan ook ‘zitten’. Het zitcomfort wordt bepaald door de valling van de zitting en de helling van de rug, het type vulling, de stof en de vormgeving. Allereerst de vormgeving van het meubel (ronde of rechte vorm), maar ook het doel ervan (loungebank voor tv hoek of actievere zit) is bepalend. Bij het ontwerpen van een nieuw model spelen al deze vragen mee. Vervolgens kunnen wij zelf de opbouw van de romp, het type vulling etcetera bepalen voor een specifiek model. Uiteindelijk verkopen wij geen stoelen of banken, maar creëren wij sfeer en beleving om van te genieten.”